Diş Kaplama Uygulamaları
Diş kaplama uygulamaları ilk olarak kaplama yapılacak olan dişlerin ölçümlerinin yapılmasıyla gerçekleşmektedir. Daha sonra bu doğrultuda dişe yapılacak kaplama için kaplama malzemesi seçilmektedir. Tedavi süreci başladığında ilk işlem dişlerin temizlenmesidir. Bu süreçte ölçü almak için kalıplar kullanılır. Kalıp içerisinde yer alan ölçüm malzemesi, birkaç dakika içerisinde donmaya başlayacaktır. Bu sayede dişin ölçümü tamamlanacak ve gerekli döküm işlemleri yapılacaktır. Eğer bu süreçte bir problemle karşılaşılırsa, kalıp çıkartılmakta ve problemin çözümü için gerekli tedavi uygulaması yapılmaktadır. Yapılan kalıp hastanın ağzında tam uyum sağladığı zaman diş kaplama işlemi tamamlanmaktadır.
Kaplama İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekilenler
Kaplama uygulamaları bittikten sonra hasta artık yeni dişlerine uygun olarak bazı noktalara özen göstermek zorundadır. Bundan dolayı diş kaplama süreci tamamlandıktan sonra hastanın ağız bakımına dikkat etmesi gerekmektedir. Dişlerini en az günde 2 kere fırçalamalı ve diş ipi kullanımına özen göstermesi gerekmektedir. Kaplama diş için ekstra bir bakıma gerek yoktur fakat ağız içi bakımı normal rutininden biraz daha özenli devam etmelidir. Bunun için çok sıcak ya da çok soğuk içecek ve yiyecekler konusunda dikkatli olması ve kaplamaya dış etkenlerden bir zarar gelmemesini sağlaması gerekmektedir.
Kaplama Çeşitleri Nelerdir
- Metal Destekli Diş Kaplama: Koyu renkli görüntüsü sayesinde kendini belli eden bu kaplama genellikle tercih edilmemektedir. Metal destekli diş kaplamanın maliyetinin düşük olmasının dışında bir özelliği yoktur. Dayanıklı bir kaplama ve koyu renkli bir görünümü olduğundan dolayı genellikle arka dişlerde tercih edilmektedir.
- Porselen Diş Kaplama: Porselen bir materyalden hazırlanan bu kaplama türü oldukça dayanıklı ve tercih edilen bir çeşittir. Hastanın kendi diş renginde hazırlanmaktadır. Dayanıklı dış yüzeyi sayesinde uzun süre kullanılabilir. Kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdır.
- Zirkonyum Diş Kaplama:Dişin orijinal olan dişe en yakın şekilde görünmesini sağlamaktadır. Estetik ve dış görünümü son derece etkili olan bir türdür. Diş etinde herhangi bir probleme sebebiyet vermemektedir. Özellikle dışarıdan bakıldığında gerçekçi diş görünümü sağladığı için en çok tercih edilen türdür. Hassas yapısı ile bilinmektedir.