Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Diş çekimi diş hekimleri ile cerrahi tedavi yapmak için özel eğitim almış diş hekimi olan ağız cerrahları diş çekimi yapabilir. Diş çekimi işlemi öncesinde lokal anestezi uygulanır. Bu işlem sırasında ağrı hissedilmemesi adına son derece önemlidir. Bazı vakalarda, özellikle gömülü yirmilik dişi çekiminde diş hekimi daha güçlü bir genel anestezi kullanmalıdır. Bu genel anestezi ağrıyı önleyecek ve prosedür boyunca bireyi uyuşturacaktır. Diş hekimi dişi kaplayan diş eti ve kemik dokusunu keserek işleme başlar. Daha sonra forseps kullanarak dişi kavramaktadır. Burada amaç dış kökünü, çene kemiğinden oynatmadır. İşlemlerin tümünde dişin oynaması için uygulama yapılır. Bazı vakalarda zor çekilen bir diş çok parçalı bir halde çıkarılmak zorunda kalabilir.

Diş Çekimi Neden Yapılır?

Diş çekimi, bir diş hekimi ya da ağız cerrahı tarafından lokal, genel, intravenöz anestezi ya da bir kombinasyon ile uygulanır. Dişin kemikte bulunan soket denilen yuvasından cerrahi müdahale ile çıkarılması işlemine verilen isim olarak tanımlanır. Basit diş çekiminde ise hasta lokal anestezi etkisi ile uygulanır. Ağızda görülen dişlerin çekim işleminin yapılmasıdır. Bu durum genel olarak diş kökü kırılması dışında hızlı ve sorunsuzdur. Yetişkin bireylerde bazı durumlarda dişlerin çekilmesi için gerekli olabilir. Çocukluk dönemi sonrasında yerine gelen daimi dişlerin, ağız içerisinde ömür boyunca yer alması önerilen bir durumdur. Bunun yanında mecburi durumlarda çekim işlemi zaruri bir hâl alır.

Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Bir diş çekildikten hemen sonra diş hekimi bireyi iyileşmesi için eve gönderecektir. Çekim sonrasında iyileşme süreci yaklaşık bir haftadır. Yapılacak birkaç işlem ve uygulama ile iyileşme süreci sorunsuz tamamlanabilir. Diş çekimi sonrası yapılacak doğru teknikler için öncelikle hekim tavsiyesine başvurulması önemlidir. Öncelikle ağrı kesici mutlaka reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır. Çekim sonrasında kanama şiddetini azaltmak için pıhtı oluşumu önemlidir. Bu durumu sağlamak için diş hekimleri tarafından yerleştirilen gazlı bez tam üzerinden sıkıca ama nazikçe ısırmak gereklidir. Diş çekimi öncesi ve sonrası aşamaları çok önemlidir. Tüm detaylara dikkat etmek sağlıklı bir süreci beraberinde getirir.